24 august 2013

Doua cursuri noi la Galati pentru parinti si specialisti !

APCA in colaborare cu asociatiile ATCA si ACUM, organizeaza la Galati in luna septembrie 2 cursuri noi si importante.  Vom avea astfel un week-end plin de informatii pretioase si exercitii practice de invatat si aplicat in terapie , dupa cum urmeaza :

Vineri - 27 septembrie 2013 - Curs de formare continua ( primul modul ),  acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania , pentru coordonatorii de programe ABA :
 „Implementarea si coordonarea planului de interventie in TSA”

Sambata si Duminica - 28-29 septembrie 2013 - Workshop : TEHNICI DE BLOCARE A COMPORTAMENTELOR-PROBLEMA IN TERAPIA COPILULUI CU TSA. DEZVOLTAREA ABILITATILOR DE DETECTARE A INTENTIEI MISCARII

Detalii despre fiecare curs in parte, gasiti separat mai jos : 



APCA - Asociatia de Sprijin pentru Parinti si Copiii cu Autism Galati
si
Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata in colaborare cu Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania organizeaza la Galati
 un nou CURS DE FORMARE CONTINUA:
„Implementarea si coordonarea planului de interventie in TSA”
           Cursul va fi sustinut de Anca Dumitrescu (Neagu), psihoterapeut si consultant ABA, acreditat BCBA (Board Certified Behavior Analyst) si Adriana Pricob, psihoterapeut si consultant ABA in curs de acreditare BCBA.
Cursul este acreditat cu 42 de credite de Colegiul Psihologilor din România.
Perioadele de sustinere: 6 module cu o frecventa de 1 intalnire pe luna, vinerea ( 7-8 ore/zi ) ,dar la cererea cursantilor, intalnirile pot fi la intervale mai scurte.
In ultima perioada s-a constatat nevoia crescuta de specialisti care sa fie pregatiti pentru a coordona programe de interventie pentru copii cu diferite tulburari de dezvoltare.
In acest sens, ATCA in colaborare cu APCA, organizeaza pentru zona orasului Galati, grupuri de formare continua pentru cei care au raspuns provocarii de a coordona programele de interventie.
In cadrul grupurilor se vor atinge obiectivele propuse mai jos:
-          Definirea rolului si responsabilitatilor coordonatorului;
-          Dezvoltarea abilitatii de gandire analitica, necesara in structurarea terapiei – stabilirea obiectivelor pe termen scurt si termen lung;
-          Dezvoltarea abilitatii de a pune intrebari relevante pentru identificarea si definirea comportamentelor – tinta;
-          Dezvoltarea abilitatii de observare (identificarea factorilor relevanti/irelevanti care au / nu au influenta asupra comportamentelor vizate);
-          Strategii de rezolvare de probleme adiacente programului de interventie: gestionarea relatiei de colaborare cu familia, gestionarea situatiilor dificile care pot aparea in echipa de terapeuti;
-          Cum folosesc rezultatele evaluarii initiale pentru a realiza un program eficient de lucru;
-          Dezvoltarea abilitatii de a oferi feedback echipei de terapeuti;
-          Dezvoltarea abilitatii de a lua decizii in privinta programelor de incepere sau continuare a terapiei;
-          Construirea de programe pentru dezvoltarea de abilitati versus interventii pentru comportamentele care sunt bariera in calea invatarii.
In cadrul intalnirilor se va discuta pe cazurile participantilor si li se va oferi
feedback pe recomandarile facute de acestia echipelor pe care le coordoneaza.
Fiecare modul va avea obiective specifice de insusire a cadrului teoretic si de
insusire de abilitati practice.
Atingerea obiectivelor va fi urmarita punctual, pe fise de observare astfel ca
fiecare participant isi va cunoaste punctele forte si punctele ce necesita imbunatatiri si va putea lucra pe acestea impreuna cu supervizorii.
Taxa unui modul este 250 lei ( in care sunt incluse gustarile reci si fiecare coffee break )
            FINALITATEA: diploma oferită de Colegiul Psihologilor din Romania si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania. Credite vor primi doar psihologii cu drept de liberă practică! Pentru a primi cele 42 de credite este necesara participarea la toate cele 6 module ale cursului.
Pentru a ne asigura ca discutiile sunt eficiente si vom putea raspunde nevoilor fiecarui cursant se vor forma grupe a cate maxim 12- 15 cursanti.
Pentru inscriere va rugam sa trimiteti CV-ul dvs , cel tarziu pana la data de 15 septembrie 2013 , pe adresa  adriana_pricob@yahoo.com si apoi sa completati un formular pe care il veti primi pe mail. 
Doar personale selectate vor putea plati avansul primului modul ( 100 de ron ) , in contul ATCA Bucuresti :  RO85BUCUE47770252511RO01, deschis la Alpha Bank, Agentia Perla .
Persoane de contact:
1.  Psih. Adriana Pricob – 0745 574 723, adriana_pricob@yahoo.com
2.  Nicoleta Lupoae - Presedinte APCA - 0752675454,  terapeut.galati@gmail.com
Primul modul va fi sustinut in date de 27 septembrie 2013 , urmand ca datele celorlalte module sa fie stabilite de comun acord cu participantii.
Locatia desfasurarii cursului : Sediul APCA - Asociatia de Sprijin pentru Parinti si Copiii cu Autism Galati -  ( Adresă: Şcoala Specială „Constantin Pufan” Nr. 2, Galaţi, Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25, Etaj 2 (lângă Liceul Metalurgic)

Detalii despre cel de-al doilea curs gasiti mai jos : 


Asociatia de Analiza Aplicata a Comportamentului ACUM in colaborare cu Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism Galaţi (APCA Galaţi) organizeaza workshop-ul cu tema
TEHNICI DE BLOCARE A COMPORTAMENTELOR-PROBLEMA IN TERAPIA COPILULUI CU TSA. DEZVOLTAREA ABILITATILOR DE DETECTARE A INTENTIEI MISCARII

*      Workshopul se organizeaza ca raspuns la nevoia terapeutilor si a celor care interactioneaza cu copiii care dezvolta comportamente problematice, de a-i ajuta pe acestia sa realizeze comenzi fizice a caror ghidare necesita effort fizic din partea terapeutilor.

*      De multe ori simpla comanda “ridica-te” este o provocare atat pentru copil sa o realizeze cat si pentru terapeut sa o prompteze.

*      Pentru a bloca comportamente agresive este necesar ca terapeutul sa aiba cunstinte de mecanica miscarii si sa poata bloca comportamentele nepotrivite ale copilului cat mai putin intruziv posibil, cu cat mai putin efort fizic si sa tina copilul in siguranta pe tot parcursul terapiei.

*      Exista situatii in care blocarea unui comportament – problema  devine dificila deoarece copilul este “greu de strunit” iar terapeutul se poate simti depasit fizic.

*      De asemeni, pentru a folosi cat mai eficient principiile si tehnicile ABA, este important ca terapeutii sa isi insuseasca abilitati eficiente de controlare a miscarilor copiilor menite sa ii ajute la implementarea acestor tehnici.

*      De aceea este necesar ca terapeutii ABA sa cunoasca principiile generale ale mecanicii miscarii pentru a putea ajuta copiii sa indeplineasca diferite cerinte care ii solicita fizic si pentru care acestia nu sunt dispusi sa colaboreze.

*      Workshopul va fi centrat pe exercitii practice de detectare a intentiei miscarii pe care copilul o va face, astfel ca terapeutul sa poata interveni cat mai eficient in blocarea si directionarea acestuia spre directia dorita.

STRUCTURA WORKSHOPULUI:
Workshopul va avea o durata de doua zile. Pe tot parcursul workshopului se va urmari asocierea dintre conceptele teoretice si aplicarea practica a acestora.

In prima zi se vor urmari:
1.      Introducere in tematica cursului: prezentare generala a problematicii pe comportamentele greu de stapanit (copilul arunca jucarii, se tranteste pe jos, ciupeste, se loveste cu capul de masa, de pereti, loveste terapeutul sau se musca)
2.      Interventia comportamentala: in raport de functia comportamentelor-problema, acestea pot necesita BLOCARE si redirectionare.
Obiectivele urmatoare vizeaza dezvoltarea abilitatii de blocare a comportamentelor agresive si directionarea copilului catre activitatea dorita
3.      Prezentarea schemei corporale generale: familiarizarea cu termeni specifici
4.      Echilibru: definitie – constientizare; exercitii cu partener
5.      Centru de greutate al corpului uman: concept si aplicabilitate pe anticiparea directiei de miscare
6.      Dezvoltarea abilitatii de a observa centrul de greutate al corpului pentru a-l aduce pe copil in pozitia dorita
7.      Gradul de mobilitate si interactiunea dintre articulatii
8.      Analiza  articulatiilor ; exercitii pentru testarea gradului de mobilitate a acestora
9.      Metode de control a articulatiilor.

In ziua a doua se vor urmari:
10.  Exercitii cu partener: elemente de ghidare si pozitia corpului
11.   Analizarea schemei corporale in detalii: postura, pozitia si orientarea membrelor, intentia actiunii.
12.  Antrenarea reflexelor şi a reacţilor.
13.  Exercitii cu partener: priza, degajarea din priza, control articular
14.  Analiza pe filmulete de terapie si oferirea de feedback pentru solutiile folosite de terapeut.
15.  Exemplificarea situatiilor din terapie si oferirea de recomandari de interventie pe mecanica miscarii

Cursul va fi sustinut de Sabin Barbu, instructor de arte martiale si presedintele clubului WULIN - Craiova, in colaborare cu Adriana Pricob, analist comportamental, psihoterapeut.
Important! Cursantii sunt rugati sa vina imbracati lejer. De asemeni, este important sa se ajunga la locatie cu 15 min inainte de inceperea cursului pentru a se incepe la orele stabilite.

Durata cursului:  2 zile.
Data: 28 – 29 SEPTEMBRIE, sambata: 10.00 – 18.00 duminica: 9.00 – 14.00
Taxa: 250 lei.

Pentru inscriere este necesar sa achitati 100 lei in contul RO74BTRL04601201H13081XX, titular cont: Pricob (Dumitrache) Gabriela, cu mentiunea “taxa curs”, urmand ca diferenta de 150 de lei sa o achitati in ziua cursului.

Adresa de mail la care se pot face confirmarile de achitare a taxei este: adriana@asociatiaacum.com

Persoane de contact:
1.  Psih. Adriana Pricob – 0745 574 723, adriana_pricob@yahoo.com
2.  Nicoleta Lupoae - Presedinte APCA - 0752675454,  terapeut.galati@gmail.com
Pentru acest curs se ofera diploma de participare si suport in format electronic. Nu se ofera credite din partea colegiului psihologilor.


Locatia desfasurarii cursului : Sediul APCA - Asociatia de Sprijin pentru Parinti si Copiii cu Autism Galati -  ( Adresă: Şcoala Specială „Constantin Pufan” Nr. 2, Galaţi, Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25, Etaj 2 (lângă Liceul Metalurgic)

11 august 2013

APCA sustine "Rotaract Global Model United Nations 2013"


Rotaract Global Model United Nations 2013 este o initiativa Rotaract Team Baia Mare care se organizeaza si se implementeaza impreuna cu Organizatia Internationala pentru Tinerii Diplomati (cu sediul social in Galati). Evenimentul are loc pe 21-25 August, la Baia Mare. Aplicatiile pentru participanti sunt inca deschise si va puteti inscrie accesand linkul http://www.baiamareteam2013.rotaractmun.org/registration/.

RotaractMUN reprezinta o platforma decizionala pentru tinerii lideri, studenti in care se vor dezbate probleme de interes international, cum ar fi: situatia din Siria, situatia din DRC, drepturile indigenilor. La eveniment vor participa aproape 80 de tineri din intreaga lumea, printre care US, Australia, Sri Lanka, Pakistan, Afganistan, Nigeria, UK, Bulgaria etc. Evenimentul a primit sprijinul atat a organizatiei Rotaract dar si a Natiunilor Unite, mai exact a Departamantului pe Probleme de Tineret reprezentat de Dl. Ravi Karkara. Ceea ce aduce noua aceasta conferinta este finalitatea pe care o vor avea solutiile propuse de catre participanti. Adica, rezultatele conferintei vor face obiectul unui raport  care va fi inclus in raportul post-2015 development agenda emis de catre ONU.

8 august 2013

"A doua sansa", pentru un copil cu CES

Stefana, una dintre eleve voluntare de la APCA Galați participă alături de alte două colege la proiectul-concurs ”Și pe noi nu ne întrebați?”. Cele trei tinere s-au înscris cu o istorioară despre copiii cu CES, pe care vă invităm să îl citiți și apoi să îi acordați un LIKE (în stânga jos a paginii). Povestea lor se numește “A doua șansă” și urmărește pașii pe care îi parcurge un învățător în construirea unei comunicări frumoase cu o fetiță cu ADHD. Aici puteţi citi istorioara gălăţencelor.
Proiectul ”Și pe noi nu ne întrebați?” urmăreşte să îmbunătăţească nivelul de participare civică şi de solidaritate în rândul elevilor și să le ofere acestora ocazia de a spune lumii cum văd ei diferențele din jurul lor. Elevii de gimnaziu și de liceu au fost invitați să scrie sau să realizeze un video ori un desen despre diferenţele dintre oameni şi cum sunt ele respectate în şcoală şi în comunitate. Proiectul urmărește ca ideile elevilor să devină o resursă atât pentru proiectele derulate de instituții ale statului cât și pentru proiecte ale societății civile.
Proiectul “Și pe noi nu ne întrebați?” va fi implementat de Asociația Romano ButiQ și CeRe, cu sprijinul financiar al mai multor organisme.
Noi îi urăm echipei Stefanei succes și sperăm ca lucrarea lor să se numere printre proiectele care vor fi răsplătite de juriul competiției!