25 mai 2013

Voluntarii APCA, intotdeauna aproape de copiii cu autism

Deschidem o pagină atât de dragă nouă, despre voluntarii APCA Galați, oameni cu suflet care ne-au bucurat cu prezența, cu implicarea și cu dăruirea cu care au venit în sprijinul copiilor noștri speciali.


Sperăm să scriem cât mai multe astfel de pagini frumoase alături de ei, căci, iată, se apropie vara și avem multe proiecte importante. Noi suntem deschiși în continuare colaborării cu noi voluntari, așa că pe toți cei care vor să se alăture echipei APCA îi rugăm să ne contacteze pe adresa voluntar.galati@gmail.com.

O săptămână altfel decât de obicei


Ce le-am pregătit voluntarilor noștri, 
care sunt zi de zi lângă noi...

Nu facem întâmplător acest lucru, ci pentru că, săptămâna trecută, pretutindeni a fost marcată Săptămâna Națională a Voluntariatului. Noi am celebrat-o și într-un fel deosebit, chemându-i pe voluntari la o întâlnire-surpriză, de care sperăm că s-au bucurat. Toți au primit câte o diplomă simbolică pentru activitatea lor și, apoi, împreună, ne-am îndulcit cu câte o felie de tort, într-o atmosferă caldă și degajată, cum ne-m obișnuit deja să fie atunci când ne regăsim cu toții.

De asemenea, pentru noi a fost o săptămână specială și pentru că doi dintre voluntarii Asociației de Sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism Galați au fost subiectul unui articol în cotidianul Viața Liberă, semnat de Anca Melinte, pe care ne-am bucurat să o primim în mijlocul nostru. Este vorba despre Dora și despre cățelușa ei Daisy. Noi am mai scris despre ele AICI.

Daisy, cățelușa voluntară de la APCA, și stăpâna ei, Dora


Astăzi vrem să vi-i prezentăm chiar pe cei doi voluntari, Daisy și cățelușa ei, Dora, dar cu siguranță îi veți cunoaște și pe ceilalți.

Daisy este un câine de 3 ani, de rasa Labrador Retriever. Cățelușa care se întâlnește săptămânal cu copiii cu autism de la APCA Galați este dresată pe dresaj de disciplină. În viitorul apropiat, se va alătura unei echipe de câini utilitari, căci frecventează antrenamentele de formare în terapie asistată de animale.

Beneficiul pe termen scurt și lung al acestui tip de terapie nu trebuie pus la îndoială, ne asigură Dora, stăpâna cățelușei Daisy. Stau mărturie sute de studii și cercetari, care demonstrează că această interacțiune îi ajută și din punct de vedere social – comportamental, nu numai fata de câini sau alte animăluțe. “Totuși, eu doresc să pun accent și pe altceva”, accentuează Dora. “La fiecare copil am observat un comportament diferit față de Daisy. Puțini s-au apropiat de ea, dar toți au avut contact vizual cu ea, se uitau pe furiș ce face Daisy, iar unii, în cele din urmă, au prins curaj și s-au apropiat de ea.”


Cățelușa Daisy și stăpâna ei, Dora, alături de Cosmin,
unul dintre beneficiarii APCA Galați, și de mama sa
 
Stăpâna cățelușei consideră că e absolut necesat ca acești copii să se familiarizeze cu aceste animăluțe, mai ales că ei văd mereu câini în jurul lor. “Pe lângă faptul că învață că Daisy este cuminte, este bine pentru copii să o audă lătrând, fiindca vor întâmpina în viață situații în care un câine din jurul lor va lătra și trebuie să se obișnuiască cu acest sunet, astfel încât să nu existe urme de teamă. Trebuie să o vadă că sare pe mine, și astfel să înțeleagă și ei că nu orice mișcare bruscă este semn de atac”, mai povestește Dora.
Sigur, cățelușa Daisy nu sare niciodată pe copii, fiind, de altfel, mult mai tandră cu micuții decât chiar cu stăpâna sa ori cu oricare alt adult. Daisy este în permanență concentrată asupra copiilor. De altfel, adulții (părinții) din încăpere au văzut că mica vedetă nu le se acordă deloc atenție.
În prezent, cea mai populară activitate cu Daisy este jocul cu mingea. Este foarte simpatică atunci când aruncă mingea copiilor, îndemnându-i să se joace împreună.

“La fiecare copil am observant, până la sfârșitul sesiunii, o schimbare de comportament față de Daisy. La unii mai puțin, la alții mai mult, dar schimbarea pozitivă există în mod cert”, mai povestește Dora, în așteptarea următoarei întâlniri cu copiii din APCA Galați.

Un comentariu:

  1. Este minunat ca s-a gandit cineva la o asfel de terapie. Din pacate multi dintre parinti isi educa gresit copiii in sensul de a sta departe de animale. Si iata ca prietenul omului (cainele) demonstreaza inca o data multele calitati pe care le are si de care nu suntem constienti. Succes in activitate!....

    RăspundețiȘtergere

TE RUGĂM SĂ NE SPUI OPINIA TA !